Search here:
+31 (0) 416-347057
E-mail: info@msnbv.nl

Vrieseplein in Dordrecht

Home > Vrieseplein in Dordrecht

Vrieseplein in Dordrecht

Moderne stalen lichtmasten met een knipoog naar de jaren ’30 sieren het vernieuwde Vrieseplein in Dordrecht.

De opgave voor het Vrieseplein was om er weer een verblijfsplek van te maken met sfeer in combinatie met een goede fietsafwikkeling. Binnen deze opgave is gefocusd op het realiseren van het basislichtniveau op de fietsroutes, en daarnaast op het versterken van de kwaliteiten van de locatie middels de verlichting. In dit proces hebben de bewoners een belangrijke rol gespeeld.

Atelier LEK werd gevraagd een lichtontwerp te maken voor het Vrieseplein. De bewonersgroep was erg actief en had zich reeds verdiept in de geschiedenis van de plek; in de archieven waren foto’s gevonden van een mast die op het plein had gestaan, en die de plek ook allure gaf. Deze mast had een klassiek uiterlijk, en ze kwam ook voor op andere plekken in de stad zoals bij de Schouwburg.

In samenspraak met zowel de ontwerpgroep als ook de stedenbouwkundige van de gemeente is gekozen om niet een ‘replica’ te maken, maar een eigentijdse variant die geïnspireerd is op het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren ‘30. De keuze viel op de masten van Mast Services Nederland. Op het plein zijn enkele masten van 8 meter hoog en een paar van 6 meter hoog geplaatst. Zwarte stalen masten met een knipoog naar de vorige eeuw.

Door gebruik te maken van de technische mogelijkheden van deze tijd is de kroon met de 6 uithouders slanker en toch stevig en solide; robuust en verfijnd tegelijk. Minder materiaalgebruik en dus minder verspillend. Doordat het gewicht in de top minder is kan de mast ook slanker en minder zwaar worden uitgevoerd. De kosten sluiten zich eveneens bij deze redenatie aan.

Deze eigentijdse vertaling van een klassiek ontwerp maakt het resultaat extra bijzonder, naast het feit dat het idee en conceptvorming samen met de vertegenwoordigers van de bewoners is gedaan.

Datum

oktober 24, 2016

Categorie

Nostalgische lichtmasten

Tags

30, Dordrecht, lichtmasten, Vrieseplein

1
Delen